Senast uppdaterad:
30 dec 2011

Hoya acuta (bronze)

 

 


Jag fick denna hoya i ett byte i juli 2003. Tjejen som jag bytte med kallade den för Hoya acuta med vita blommor. Det var bara en pytteliten bit stam och ett blad och jag trodde aldrig den skulle klara sig! Det tog evigheter innan den rotade sig och den började inte växa förrän i april 2004. Den fick en blomstängel i mars 2005, men knopparna trillade av när de fortfarande var ganska små. Andra gången vågade jag inte hoppas förrän knopparna hade hunnit bli ganska stora. De hade öppnat sig när jag var på jobbet och doften som välkomnade oss i sovrummet var helt enkelt ljuvlig. Detta var i maj 2005 och den har blommat ganska ofta sedan dess. En absolut doftfavorit!

 

Bladen på denna är ganska glansiga och släta och mycket få eller inga fläckar alls. De är mörkare gröna än andra acuta jag har sett, ungefär 4-10 cm långa och 2.5-5 cm breda..

 

Blommorna var inte vita som jag hade förväntat mig utan mer som en pärlvit korolla med bronsaktiga spetsar. Koronan var vit med rött och gult i mitten. De producerar lite nektar och höll ungefär 4 dagar. Någon föreslog för mig att det kunde vara den som går under tillägget 'Bronze', och inte den vita...

 

För att komma tillbaka till Hoya acuta, klicka här:

 
 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor