Senast uppdaterad:
04 jan 2012

Hoya australis 'Kapoho'

 

 


Denna hoya fick jag som en liten överraskning från en kompis som hade fått reda på att jag hade börjat gilla de storbladiga hoyorna och det var verkligen en trevlig överraskning! Sticklingen jag fick var "bara" två stora noder men jag klippte den i två sticklingar och satte båda tillsammans. Detta var i maj 2006 och till en början växte den på bra och redan efter lite mer än ett år hade den fyllt upp mer eller mindre hela ställningen. Nya blad blir spetsiga till en början, men rundar till sig ju mer de växer.

 

Jag odlade den lite skuggad från solen i början och då blev bladen blir riktigt fina och det var då den växte så bra. Numera har jag min planta i ett soligt västerfönster där bladen har blivit betydligt ljusare, men där den faktiskt blommade för första gången i april 2011, nästan fem år efter jag fick den...

 

Damen jag fick hoyan av sa att hon hade hittat den vildväxande vid en strand i Kapoho på Hawaii. Det kan vara en frösådd som "buskat" till sig.

 

Blommorna var faktiskt lite annorlunda än på den vanliga australis. De var inte lika ihoprullade i kanterna och pekade mera framåt. De hade även lite mer rött under koronan och doften var mycket behagligare och mer åt vaniljhållet.

För att komma tillbaka till Hoya australis, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor