Senast uppdaterad:
10 mar 2013

Hoya australis ssp. tenuipes

 

 


Jag köpte denna hoya som redan ganska stor planta i juli 1999. Den växte fort och utvecklade blomstänglar vid praktiskt taget varje nod. I augusti 2000 blommade den för första gången och doften av alla dessa blommor samtidigt blev lite för mycket i min då lilla lägenhet på 54 kvm. Den fick helt enkelt bo på balkongen på kvällarna och nätterna när den blommade. Detta är nog bland de mest lättodlade och blomvilliga hoyor som finns!

 

Under årens lopp har jag delat min planta och hade som mest tre stora plantor. En i ett soligt österfönster som blev lite gul i bladen av middagssolen. En annan planta hade jag i ett västerfönster och även den blev lite gul i bladen, men vad gör väl det när båda dessa plantor blommade som bara den varje år?!! Den tredje plantan stod också i ett västerfönster, men skyddad från solen. Denna plantan fick mörkgröna blad som var lite större än på mina andra plantor. Den blommade ett par gånger, men inte alls lika mycket som de andra plantorna. Jag märkte även att "gröna" plantan kunde få för sig att blomma även på våren...

 

Med tiden fick jag mindre och mindre plats för alla nya hoyor som flyttade in och i slutänden fick en del av mina australis-plantor flytta... MEN, på senare tid har jag ångrat mig och jag har skaffat mig en ny fin stickling som börjat växa ordentligt.

För att komma tillbaka till Hoya australis, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor