Senast uppdaterad:
26 okt 2014

Hoya carnosa 'H020'

 

 


Bladen på den här hoyan är väldigt lika den vanliga carnosan, men eftersom jag haft en helgrön Hoya carnosa 'Rubra' (H. 'Green Exotica') så tycker jag nog att bladen (framför allt de nya) påminner mycket mer om dessa, men tiden får utvisa vad det ska bli av denna hoyan... Bladen är ungefär 6-10 cm långa, 2-3 cm breda och har bara ett fåtal fläckar. Till och med mindre fläckar än den vanliga carnosan... Den blommade första gången i april 2011 och blommorna såg ut att vara väldigt lika min 'Rubra'. Sedan dess har den blommat flera gånger och ibland är blommorna mer åt det rosa hållet än lila. De verkar inte producera någon nektar och doften är som söt choklad... inte så stark, men den går inte att missa.

 

Det finns en lite smårolig historia bakom namnet på den här hoyan... När en mycket hoya-kunnig person här i Sverige (Skåne närmare bestämt) började samla på hoyor så satte hon nummer efter varje hoya och det är så den här har fått sitt "spännande" namn-tillägg 'H020'. Det var hoya carnosa nummer 20 i hennes samling! Så det är förmodligen en helt vanlig carnosa med mörkare blommor - efter vad jag har sett hittills...

 

Jag fick den här hoyan som en orotad stickling i september 2008 och det var för att blommorna faktiskt var riktigt härligt rosa, nästan åt det lila hållet precis som min 'Rubra' hade vid ett flertal tillfällen. Min stickling har vuxit på bra och jag odlar den i ampel just nu, men jag tror nog att om jag får mer hoyaplats kommer den att få ett stöd att lindas runt istället. Tror den kan bli stor med tiden!

För att komma tillbaka till Hoya carnosa, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor