Senast uppdaterad:
25 dec 2011

Hoya carnosa

 

 


Detta är den hoya som fick mig intresserad av hoyor. När min mamma dog för drygt 15 år sedan fick jag ärva alla hennes växter och blommor och de fick flytta till min då nya lägenhet där jag nästan inte hunnit skaffa några växter alls. Plantorna påminde mig ju om mamma så det var ju trevligt, men de dog ju - en efter en... utom carnosa och ett par andra växter. Carnosa och de andra överlevande växterna har jag fortfarande kvar. Vissa har hunnit bli rejält stora men vissa har jag fått klippa ner för och/eller förnya för att de ska må bra.

 

Strax efter Hoya carnosa flyttade in hos mig började den blomma och efter ett tag köpte jag mig en bok om krukväxter. Jag fick då reda på att det var en Hoya carnosa jag hade och började undra om det inte fanns fler såna där ute någonstans... Jag hittade inga i de lokala blomsteraffärerna, men strax efter mitt sökande började fick vi Internet på jobbet och jag gjorde min första internetsökning någonsin. Jag skrev in ordet Hoya på en söksida och en helt ny värld öppnade sig... Där fanns ju massvis av dem och JAG BARA MÅSTE HA ALLIHOPA! Nåja, det var för många hoyor sedan och om du är intresserad av hur jag fick alla så kan du klicka här: >>

 

Plantan växte sig större och större och till slut tog jag en stickling så att jag på sikt skulle ha två plantor... Idag är min carnosa inte bara större, utan jag har två ungefär lika stora plantor, varav den ena delvis flyttat till min bror. Den andra plantan hänger på en smidesspaljé som min pappa gjorde till mig när jag var liten. Där hänger den tillsammans med Hoya motoskei som då och då får lite sol, men inte mycket och de har båda blivit riktigt mörkgröna i bladen. Carnosan blommar lite då och då på smidesspaljén och motoskei blommar som bara den! Carnosa kommer alltid att påminna mig om min mamma, speciellt när den blommar.

För att komma tillbaka till Hoya carnosa, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor