Senast uppdaterad:
25 dec 2011

Hoya carnosa 'Rubra'

 

 


Denna hoya har nästan vinröda rankor och bladen är mörkare gröna, ofta med både vitt och rosa i bladen. Bladen på 'Rubra' verkar mindre än på den vanliga carnosan. Den har ett slingrande växtsätt och växer relativt snabbt. När 'Rubra' får helt gröna rankor blir dessa rankor en ny cultivar (efter vad jag läst) och hoyan fick då namnet Hoya 'Green Exotica'.

 

Blommorna är flata, ungefär 1.5 cm och det sitter 20-40 blommor i en konvex blomklase. Korollan är rosa/ibland mörkare och koronan är vit med en röd ring i mitten. Dessa blommorna producerar nästan ingen nektar alls och har en trevlig och inte för stark doft som närmast kan beskrivas som choklad och de håller ungefär en vecka.

 

Jag köpte denna som en redan stor och låååång (nästan 2 meter) ampelhoya i juli 1999. Den kallades då Hoya 'Tricolor'. När jag gick omkring i växthuset med denna planta högt upp i luften började folk fråga mig saker som om jag jobbade där!  Plantan klarade sig helskinnad hem och strax därefter började den blomma och färgerna varierade i blomklasarna. Det var en vacker syn (öppnas i nytt fönster), synd bara att jag inte hade digitalkamera redan då. Plantan hängde precis bredvid min balkongdörr och den dörren var nästan alltid lite öppen, speciellt på sommaren. Till och med en dag när det blåste ordentligt ute och jag hörde en mindre krasch...  Det var min långa planta som hade åkt i golvet och rankorna hade brutits på flera ställen. Det mesta gick dock att rädda, men plantan var nu bara runt en meter lång. Den såg fortfarande bra ut, men den hade blivit av med många blomstänglar...

 

Jag flyttade till hus i augusti 2002 och 'Rubra' överlevde flytten utan som helst problem. Jag satte den på en fin piedestal istället för att hänga upp den. Hundar och katter slåss ju och det gjorde även mina... Huset var stort och det fanns gott om plats att springa på och de kraschade rakt in i piedestalen och än en gång åkte 'Rubra' i golvet... Denna gången gick det inte att rädda mer än kortare rankor eftersom min hund dessutom måste ha tyckt att den smakade gott. Hon blev inte sjuk av det (som tur var) men min hoya såg bedrövlig ut. Sticklingarna jag räddade planterade jag tillsammans i en kruka och satte i ett stöd att klättra på. Det blev åter en stor planta, men numera var den helt grön. Den blommade igen i juli 2004 och blommorna då var riktigt rosa och mycket läckra. De doftade precis som choklad när man stack näsan i dem. Ibland när den blommade efter det var blommorna lite blekare, men de hade fortfarande samma doft... Min hoyasamling växte och till slut beslöt jag mig för att göra mig av med min 'Rubra', men sommaren 2010 köpte jag en ny liten planta. Fast jag tror nog att den som går som '020' verkar vääääldigt lik min till slut helgröna 'Rubra' så vi får väl se vad det blir av den...

För att komma tillbaka till Hoya carnosa, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor