Senast uppdaterad:
11 jul 2019

Hoya caudata

 

 


Ännu en hoya som jag köpt som rotad stickling från Botanova i Norrland. Det var i maj 2000 och jag ville verkligen ha denna mest pga de udda bladen och den tillhör fortfarande mina favoriter när det gäller hoyablad. Jag vann en ganska stor planta av caudata på ett hoyamöte i november 2001 och jag trodde som nybörjare att det bara fanns en Hoya caudata så jag planterade ihop min stickling med den nya plantan. Min stickling hade inte vuxit mycket så nu hade jag ju en full kruka, så att säga. Jag visste inte då, att dessa båda förmodligen är två olika kloner, men vad gör väl det...? Vissa blad har massvis med fläckar och har vågiga kanter, medan andra är släta, lite glansiga och bara ett fåtal fläckar.

 

Min caudata blommade första gången i juli 2003 och det var på en ranka med vågiga blad. Dessa blommor är helt enkelt vackra! Synd bara att de inte håller längre... Den blommade ett par gånger efter den första, och vid ett tillfälle tyckte jag att blommorna såg lite annorlunda ut och den gången doftade de ganska mycket, men blomstängeln satt på en bladlös ranka och det gick inte att spåra den i den tjocka bladmassan som jag hade då... Det kunde ju ha varit på en slätbladig ranka! Jag fick senare veta att jag hade både den vita och den gula i samma kruka, men jag lyckades aldrig riktigt luska ut vilken som var vilken! Jag förlorade nästan hela min planta efter jag flyttade till lägenheten 2008, men jag lyckades rädda två små sticklingar... Bara en av dem överlevde trångboddheten i lägenheten och flyttade med till nya huset i november 2009. Jag visste inte om det var den med vita blommor eller den med gula blommor som överlevde... nu vet jag att det var den gulblommande och den har blommat otaliga gånger under lysrören i hoyarummet. Absolut en riktigt söt hoya väl värd att odla, men idag (8 oktober 2014) flyttade den sista biten av den till sitt nya hem en bit uppåt i landet.

För att komma tillbaka till Hoya caudata, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor