Senast uppdaterad:
25 dec 2011

Hoya magnifica

 

 


Jag köpte denna hoya som en rotad stickling från Botanova i maj 2000, men det var något jag fick ångra senare. Den växer okej och bladen är mjuka och fina, men blommorna som jag fick "träffa" första gången i november 2001 är definitivt inte mina favoriter. Även om de är vita och fina att titta på... Det är i stort sett det enda man vill göra, TITTA på dem, eftersom man inte gärna vill lukta på dem. De luktade fruktansvärt, som ett stall som inte hade blivit städat på ett bra tag!

 
Jag önskade inget hemskt skulle hända min magnifica, men i juli 2002 hittade jag rotullöss i krukan. Jag behandlade rötterna, bytte ut jorden och duschade hela plantan med såpalkoholvatten i förebyggande syfte. Detta var samtidigt som vi flyttade in i vårt hus och ganska snart efter började min magnifica få gula blad som trillade av och jag trodde att det var för att jag hade flyttat den från ett norrfönster i min lägenhet till ett österfönster i vårt hus... Bladen slutade gulna och jag förnyade plantan våren 2003. Den till och med började växa igen, men i slutet av den sommaren gav jag alla mina hoyor en härlig såpalkoholvattendusch eftersom de ser så härligt rena ut efteråt. Åter igen började bladen på min magnifica gulna och trilla av... Vid det laget var jag redo att ge upp. Lev eller dö! I maj 2004 när jag samlade in information till min hemsida läste jag i en Hoyatidning att magnifica inte tyckte om såpalkoholvattenduschar och att bladen gulnade av det. Så, jag lärde mig en läxa och sedan dess har den bara fått rena vattenduschar. Plantan blev riktigt fin ett tag, men sedan började den föra en tynande tillvaro... Idag har jag bara en stickling som jag försöker hålla vid liv... Synd, för jag gillar verkligen denna hoya (förutom doften) och jag vill få den i blom igen så jag kan fotografera den ordentligt OCH få uppleva doften igen! Kanske den inte luktar lika illa som första gången...
 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor