Senast uppdaterad:
13 jul 2015

Hoya tsangii IML 0934

 

 


Jag fick denna hoya som en bonus vid ett byte jag gjorde i maj 2006. Det var en generös stickling som jag klippte i tre mindre bitar och petade ner dem i jord. Då jag hade ont om ampelplatser fick den fortsätta bo i sticklingshyllan ett tag till... Några månader senare breddade vi fönsterkarmarna på ovanvåningen i dåvarande huset och fler krokar sattes upp. Den lilla plantan fick en halvskuggig placering i ett västerfönster och den stormtrivdes! Den växte med raketfart och de första blommorna kom i oktober 2007. Därefter blommade den mer eller mindre konstant.

 

Huset såldes och jag flyttade till lägenhet i juni 2008. Jag fick göra mig av med över 100 hoyor och däribland fanns denna gulblommande hoya, men ingen verkade vilja ha den så den fick följa med i flytten. Den fick hänga på en krok på hatthyllan i säkert tre månader innan jag fick ordning i mina fönster. Denna hoya (+ några till) prioriterades bort och fick hänga kvar i hallen, vilket kanske låter lite hårt, men faktum är att den blommade trots den mörka placeringen. Även i lägenheten fick den slutligen hänga i väster och blommade i massor!

 

Så dök en ny kärlek upp i mitt liv och det resulterade i ännu en flytt, i november 2009. Denna gång till ett hus med riktigt hoyavänliga fönster, men innan alla krokar var uppsatta fick plantan hänga (tillfälligt var det tänkt) bredvid altandörren i skuggat söderläge. Under plantan hade katten sin klätterställning och på den låg det allt som oftast vissna gula blommor… Tyvärr slutade det illa för plantan då katten välte ner den och det låg krukskärvor, jord och lecakulor i stort sett hela matplatsen. Plantan var totalt förstörd då han även verkade ha tuggat på den! Det var bara att städa och rädda det som räddas kunde: ett flertal små sticklingar som rotades om sent hösten 2010.

 

Jag hängde plantan i ett soligt österfönster och till en början visste jag inte om den gillade sin nya placering, men vårsolen gjorde att den satte fart och det rejält. Rankorna är åter ganska långa och många rankor har grenat sig och den har t o m blommat en gång. Visserligen bara med 3 blommor, men jag fick i alla fall sniffa på blommorna... Även om både jag och katten har "misshandlat" denna hoya så gillar jag den innerst inne och vill gärna se fler blommar på denna lättskötta och blomvilliga hoya. Idag är jag glad att ingen ville ha den när jag ville bli av med den!

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor