Senast uppdaterad:
26 dec 2011

Hoya wayetii

 

 


Jag köpte denna hoya som en redan stor planta i juli 1998. Det var en av mina första "ovanliga" hoyor och jag var jätteglad att jag hade hittat den. Den var märkt med "carnosa" men så pass mycket visste jag om hoyor på den tiden att jag visste att det inte var rätt namn på den. I många år trodde jag att det var en Hoya kentiana, men jag har haft fel för det ska vara en wayetii. Den blommade första gången i juli 1999 när jag haft den precis ett år. Den har blommat åtskilliga gånger sedan dess och det enda negativa jag kan komma på med den är att all den klibbiga nektarn trillar ner på hoyorna under och på golvet...

 

Jag har nästan aldrig planterat om denna hoya eftersom den dels varit så stor och dels hade jag nog brutit hälften av rankorna om jag försökt, men jag har fått betala ett pris för att inte ha planterat om den.  Förra sommaren blev den rejält solskadad, men jag hoppades att den skulle "gröna" tillbaka sig under vintern. Det gjorde den inte och jag försökte under våren 2005 att ge den lite ny jord (det fanns knappt någon jord kvar i krukan). Det hjälpt inte mycket, så det slutade med att jag i september 2005 klippte av alla rankorna och planterade så många jag fick plats med i en ganska stor kruka och de ser ut att ha rotat sig fint. Jag tog bara de allra finaste sticklingarna och ändå blev det över som står till rotning ifall någon vill ha... Numera står min planta på en piedestal framför ett lågt fönster men bakom alla de andra hoyorna.

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor