Senast uppdaterad:
30 sep 2012

Hoya carnosa "Freckles"

 

 


Bladen på den här hoyan är ganska mycket större än på den vanliga carnosa, eller rättare sagt de var det på moderplantan som min stickling kommer från. Den stora plantan är anledningen till att jag ville ha en stickling. Bladen är helt underbara! De är ungefär 7-12 cm långa, 4-7 cm breda och har ganska mycket fläckar, ljusare fläckar än andra carnosa... De ser faktiskt ut som vita fräknar, precis som namnet indikerar. Men, om det är ett giltigt namn eller inte vet jag inte... Hursomhelst, så är det en vacker hoya även om det "bara" är ännu en carnosa!

 

Jag fick den här hoyan som en orotad stickling i september 2008 och sedan den rotade sig har den vuxit på ganska bra, men bladen är inte lika stora som på moderplantan. De första åren odlade jag den ganska soligt, men de senaste två åren har den fått en mycket ljus placering utan sol och bladen på min planta får nu mörka kanter och de verkar även bli större.

 

Min planta blommade första gången i maj 2010 och sedan dess har den blommat en hel del. Blommorna kanske inte ser ut att vara annorlunda än den vanliga carnosan, men de är mycket vitare och när man jämför så är de mer lika fungii...

För att komma tillbaka till Hoya carnosa, klicka här:

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor