Senast uppdaterad:
25 dec 2011

Hoya obscura

 

 


Jag köpte denna hoya som en rotad stickling i augusti 1998 och hela namnet var då Hoya obscura longipedunculata (vet inte om det är ett giltigt namn eller inte). Det var en av de allra första sticklingarna jag köpt och den jag köpte denna av sa att det var en snabbväxande och blomvillig hoya. Precis vad en nybörjare behövde! Och det stämde... Den blev snart en stor fin planta och blommade första gången i januari 2000. Sedan dess har den blommat många gånger, ibland även under vintern. Denna sommar har den blommat något alldeles extra!

 

Jag har experimenterat lite med denna hoya. Moderplantan står i ett ljust österfönster och får en hel del sol. Bladen på den plantan är ljusgröna med lite inslag av rött. Jag tog en stickling från den plantan (gissar att det var strax efter vi flyttat in i huset i augusti 2002) och placerade denna stickling där den inte får sol alls. Sticklingen har vuxit rejält och jag har klippt av och stuckit ner allteftersom den blivit för lång. Bladen på sticklingsplantan är mycket mörkare gröna och rätt mycket större än de på moderplantan. Jag tycker nog att bladen på min skuggade planta är vackrare, men den har inte blommat än och jag tvivlar på att den kommer att göra det...

 

För att se bilderna större, klicka på dem så öppnas de upp i nya fönster. (Eftersom det skulle innebära otroligt mycket extra jobb att byta ut dem, så har jag valt att låta de engelska texterna under fotona ligga kvar.)

 

Hur började det? Vad hände sedan? (Lång historia)
Läs om hur det hela började
Varför började jag samla på hoyor?

Privata Hoyasidor
Privata hoyasidor
Här hittar du mina favoriter bland privata hoyasidor runt om i världen

Andra Hoyasidor
Andra
hoyasidor
Här hittar du andra hoyasidor till bl a föreningar, försäljningsställen runt om i världen

Olika Hoyaforum
Hoyaforum
Här hittar du länkar till olika hoyaforum på olika språk

Andra bra länkar
Andra bra länkar
Här hittar du länkar till söksidor, trädgårdssidor, roliga sidor, galna sidor och andra användbara sidor